Benshen.nl > Artikelen > Vijf Fasen - Vijf Bewegingen - Vijf Elementen

Vijf Fasen - Vijf Bewegingen - Vijf Elementen

Het Yin / Yang-principe is het meest fundamentele principe van de Chinese Geneeswijzen. Het heeft echter zijn beperkingen. Het is z universeel, dat het nauwelijks iets zegt over de concrete werkelijkheid. De werkelijkheid van hier tussen hemel en aarde. De werkelijkheid van ontkiemen, groei, bloei, zaaddragen, afsterven, rusten en dat steeds opnieuw. De werkelijkheid van emoties en kwaliteiten. De werkelijkheid van levensfasen. De werkelijkheid van eten, verteren, poepen en plassen, ademhalen, vrijen.
In veel situaties is er daarom een ander model nodig. Een model dat gaat over hoe de dingen hier in de concrete werkelijkheid gaan. Het model van de 'Vijf Elementen', 'Vijf Fasen' of 'Vijf Bewegingen' voorziet hierin.

Van hout naar water via vuur, aarde en metaal

Er zijn Vijf Elementen. Omdat het woord 'Elementen' voor ons niet echt de associatie van beweeglijkheid oproept is 'Vijf Fasen' of 'Vijf Bewegingen' eigenlijk een betere term. Deze vijf fasen zijn:

begin van pagina

Voedende en controlerende cyclus

Geen enkele van de Vijf Fasen staat los van de andere. Net als het Yin - Yang model is het Vijf Fasenmodel een dynamisch model. Er zijn twee belangrijke cycli te onderscheiden die samen de soepele overgang van de ene in de andere fase 'regelen'. Dit zijn de 'voedende' cyclus en de 'controlerende' cyclus.

De 'voedende' cyclus heb ik hierboven al geschetst: Hout voedt Vuur voedt Aarde voedt Metaal voedt Water (voedt weer Hout enz.). De voedende cyclus wordt ook wel beschreven als: Moeder voedt Kind voedt Kleinkind enz.
Daarnaast is er de 'controlerende' cyclus. In de controlerende cyclus wordt steeds n fase overgeslagen, zodat er een soort vijfpuntige ster ontstaat. Zo krijg je: Hout controleert Aarde controleert Water controleert Vuur controleert Metaal controleert Hout (controleert Aarde enz.). Hiervan wordt ook wel gezegd: Grootmoeder controleert het kleinkind. Daaruit wordt meteen duidelijk dat het hier niet om strenge of boosaardige controle gaat. Het gaat er meer over of n van de Fasen niet te veel nadruk krijgt en daarmee het dynamisch evenwicht verstoort.

In deze cycli kan er van alles 'misgaan'. Op elk moment is vanzelfsprekend n van de fasen het meest prominent aanwezig. Dat is prima, wanneer de mogelijkheid blijft bestaan dat de andere fasen op hun beurt ook weer op de voorgrond komen. Soms is de energie van een bepaalde fase echter te sterk (dit is meestal: zit vast). Dat betekent meestal dat er klachten van 'teveel' in de betreffende fase gaan optreden. Vaak betekent het ook dat er ofwel klachten van 'teveel' in de volgende fase gaan optreden (de moeder overvoert het kind in de voedende cyclus) of dat er klachten in de drop volgende fase optreden (de grootmoeder controleert het kleinkind te veel in de controlerende cyclus). Van allebei een voorbeeld:

begin van pagina

Betekenis van de Vijf Fasen

Van elk model (en dus ook van de Vijf Fasen) is de vraag: wat kun je ermee? Het antwoord bij het model van de Vijf Fasen is: heel veel! In De Kraanvogel gebruiken we Vijf Elementen Acupunctuur. Daarbij is een belangrijk deel van de diagnose een Vijf Fasen diagnose. Zie hiervoor de pagina over Vijf Elementen Acupunctuur op de website van mijn praktijk. Een goede Vijf Elementen diagnose kan bijvoorbeeld inzicht geven in:

Daarnaast zijn er veel andere manieren om met de Vijf Elementen bezig te zijn. Denk bijvoorbeeld aan "Voeding volgens de Vijf Elementen" (deze link werkt momenteel niet), Qi Gong volgens de Vijf Elementen. Aangezien de Vijf Elementen zich in 'alles' manifesteren kun je in principe 'alles' classificeren volgens de Vijf Elementen. Vaak wordt dat nogal een mentale aangelegenheid, waarbij je je kunt afvragen hoe zinnig het nog is...

begin van de pagina

Verder lezen

De volgende pagina over basisprincipes van Chinese Geneeswijzen gaat over het Hart, de 'Keizer'. Hieronder vindt u meer verwijzingen.

copyright © : Koos van Kooten, Utrecht, 2011
overname alleen na toestemming,
ongewijzigd en met bronvermelding, inclusief "link"!
over deze website

Praktijkadres: De Kraanvogel - Samuel van Houtenstraat 6, 3515 EA Utrecht
www.de-kraanvogel.nl/acupunctuur/

benshen.nl-logo copyright benshen.nl benshen.nl