benshen.nl

Van begin 2003 tot eind 2007 schreef ik eens in de twee maanden een column in het tijdschrift van de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur (N.V.A.), de Huang Ti. Bedoeld voor acupuncturisten en kruidengeneeskundigen, maar ook voor anderen leesbaar, vermoed en hoop ik. Gezien het karakter van een column is de toon vaak wat luchtiger dan verder in deze website, dus wellicht is dat een verademing. En zo niet, dan klik je gewoon weer verder.
Als je niet ze niet eerder gelezen hebt is het misschien een goed idee om bij de eerste te beginnen. Je kunt van daaruit steeds doorklikken naar de volgende.

logo

December 2007Afscheid nemen na een serie behandelingen. Hoe gaat dat, en wat roept dat op? Tevens de afscheidscolumn voor de Huang Ti.

logo

Oktober 2007Zonder juiste diagnose geen juiste behandeling. En als je nu een tijdlang een echt verkeerde diagnose hanteert?

logo

Augustus 2007Wij maken mensen beter. Toch? Daar denken velen gelukkig heel anders over. Over het belang 'inshallah', 'als god het wil'.

logo

Juni 2007Een wachtlijst blijkt soms ook heel goed te werken als behandeling. Of is soms vooral het 'juiste moment' verstreken? Hangt ervan af of je het verdwijnen van de klacht als belangrijkste effect van een behandeling beschouwt of misschien ook niet.

logo

April 2007: Je hebt 'wetenschap' en je hebt 'weten'. Je hebt ook 'evidence based' en 'experience based'. Hopelijk binnenkort een heel nieuwe website met ervaringen van ervaren acupuncturisten met hun patiënten. Gaat alleen lukken als er veel acupuncturisten mee willen doen.

logo

Februari 2007: Werkt acupunctuur? Betere vraag is volgens mij: wanneer werkt het wel en wanneer niet?

logo

Ook december 2006: Is tevredenheid een maat voor kwaliteit van behandeling?

logo

December 2006: Wat is zinvol bij 'depressie': veel licht tegenover de duisternis plaatsen of kan het ook anders?

logo

Oktober 2006: Hoe kiest u uw punten? Voor een bepaalde klacht altijd dezelfde punten (foei!), bij een bepaald patroon specifieke punten, of kan het nóg subtieler?

logo

Augustus 2006: Patiënt en behandelaar hebben verwachtingen van elkaar. Vaak luistert het nogal nauw. Over manieren waarop het mis kan gaan, en hoe het dan soms toch weer goed komt.

logo

Juni 2006: Wat gebeurt er als alternatieve behandelaars en een bestuurslid van de Vereniging tegen Kwakzalverij in discussie gaan?

logo

April 2006: Een heuse "wetenschapsquiz", maar dan met vragen die de verbeelding prikkelen - dat hoop ik dan tenminste.

logo

Februari 2006: Na drie jaar "Zeker weten?" tijd voor een terugblik. Welke overtuigingen moesten het de afgelopen jaren het meest ontgelden? Misschien de opmaat om eens te gaan schrijven over waar ik wèl in geloof.

logo

December 2005: Hoe zorg je dat je praktijk groeit? Een Amerikaan heeft een bedrijf opgericht om acupuncturisten daarbij te helpen (tegen forse betaling, natuurlijk). Deze column is helemaal gratis, met twaalf tips.

logo

Oktober 2005: De meeste acupuncturisten weten dat je je in een behandeling (ook) moet richten op de 'wortel', niet alleen op de 'tak'. Wat is dat eigenlijk, en bestaat er zoiets als de 'wortel der wortels'?

logo

Augustus 2005: Over 'gesjoemel' door alternatieve behandelaars. Wat mag er allemaal onder 'consult acupunctuur' worden verstaan en wat niet meer? En wie bepaalt dat eigenlijk?

logo

Juni 2005: Wat kunnen apparaten (om je 'door te meten', zoals bij electro-acupunctuur) betekenen, en dan vooral voor de relatie tussen behandelaar en hulpvrager?

logo

April 2005: Over het belang van intentie bij een behandeling. Wat wil je bereiken: klachtenvermindering, patronen doorbreken, of mag het ook nog een onsje meer zijn? Met een aantal muzikale associaties.

logo

Februari 2005: Bu Nao Gao: een  Chinese kruidenformule als wondermiddel tegen ALS - amyotrofische lateraalsclerose, één van de naarste ziektes die er is - kan dat? In Amerika is iemand die daar veel geld aan verdient, ook van Nederlandse ALS-patiënten. Waarom dit volgens mij zo niet kan (ook al kan Chinese kruidengeneeskunde vermoedelijk wel een bijdrage leveren).

logo

December 2004: is de lichamelijke afwijking de 'oorzaak' van de pijn of zijn er andere factoren misschien wel veel belangrijker?

logo

Oktober 2004: over het belang van favoriete kruidenformules en hoe dat in de loop van de jaren kan veranderen.

logo

Augustus 2004: over de ontwikkelingsweg die je (en in dit geval dus ik) als acupuncturist bent gegaan, aan de hand van enkele volgens mij betekenisvolle vragen

logo

Juni 2004: waarom ik het leuk vind om stagiair(e)s in de praktijk mee te laten lopen, aan de hand van enkele tegenwerpingen die je daarbij zou kunnen hebben

logo

April 2004: Eventuele successen van alternatieve geneeswijzen zijn uitsluitend gebaseerd op het 'placebo-effect' (zeggen anti-kwakzalvers). Leve het placebo-effect!

logo

Februari 2004: Stagnatie is fijn. Nou is stagnatie doorgaans  helemaal niet fijn, maar het is ook geen 'ziekte' die je even verhelpt. Wat heeft stagnatie te bieden?

logo

December 2003: Leegte bestaat niet. Een leuke dubbele ontkenning. Over het gevaar van een diagnose van 'Leegte'. Want: hoe ontstaat 'Leegte'? en: Wat is het nut van die term?

logo

Oktober 2003: Wat gebeurt er eigenlijk tijdens een consult? Aan de oppervlakte is dat meestal wel redelijk duidelijk. Maar daaronder? Een column over wat zich in de ervaringswereld allemaal kan afspelen tussen begroeting en afscheid. Bij deze column is het extra van belang om te beseffen dat de oorspronkelijke doelgroep uit collega-acupuncturisten bestond.

logo

Augustus 2003: Deze formule nooit gebruiken bij afwezigheid van koorts. En wat als je nu precies deze formule voor iemand wilt gebruiken, terwijl de betreffende persoon nog nooit koorts heeft gehad? Een column over flexibiliteit en creativiteit in het zoeken van een behandeling.

logo

Juni 2003: Wat is de oorzaak van ziekte? En wat is dan de oplossing. Wie zou dat nou niet willen weten? Tja, ik dus. Hier lees je er meer over.

logo

April 2003: Hoe werkt acupunctuur? Er zijn nogal wat antwoorden mogelijk. Een zoektocht naar "het antwoord". Wat hebben endorfinen met hooikoorts te maken? (dit is dan ook een heel foute vraag).

logo

Februari 2003: Geschiedenis van de acupunctuur? Het hangt er maar van af wat je daar mee wilt bewijzen. Waren de oude Chinezen net zo wetenschappelijk als wij denken te zijn, of lag het misschien een beetje anders. Bij mij en mijn patiënten in ieder geval wel!

begin van de pagina

copyright © : Koos van Kooten, Utrecht, 2011
overname alleen na toestemming,
ongewijzigd en met bronvermelding, inclusief "link"!
over deze website

Praktijkadres: De Kraanvogel - Samuel van Houtenstraat 6, 3515 EA Utrecht
www.de-kraanvogel.nl/acupunctuur/

benshen.nl-logo copyright benshen.nl benshen.nl